PREDAVANJE- UMJETNOST I KULTURA ZAVIČAJA

Predavanja “Umjetnost i kultura zavičaja” provode se u okviru projekta “Radost življenja”. Cilj predavanja je približavanje tradicijske kulture i umjetnosti svim zainteresiranim skupinama. Na stručan način prezentirat će se tradicijska kultura, osobito ruho i nakit po plesnim zonama Hrvatske. Stručna suradnica na ovom projektnom elementu je etnologinja Ivančica Ivkanec.

Tradicijska baština sastavnica je nacionalne kulturne baštine, a manifestira se u brojnim regionalnim i lokalnim inačicama. Iako je stalno podložna promjenama, pa i nestajanju, snažno je uporište pojedinačnih i skupnih identiteta. Iako tradicijsku baštinu primarno čuvaju, dokumentiraju i komuniciraju muzeji, kulturno-umjetničke udruge, instituti za etnologiju i folkloristiku, građa vezana uz zavičajnost i identitet lokalnih zajednica prikuplja se i u drugim baštinskim i srodnim ustanovama.Važno je međunarodno rasprostiranje vlastite baštine zbog doprinosa kulturnoj raznolikosti te promociji nacionalnog, regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta. Što se baština manje komunicira, to se čini manje važnom. Sa zavidnim brojem nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-ovu popisu Hrvatska se smjestila u sam svjetski vrh. Ovo je mali presjek koji će nam predstaviti etnologinja Instituta za etnologiju i folkloristiku .

Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, a ograničeni pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima za sve dobne skupine da razviju društvene veze te vještine i znanja koja doprinose njihovom osobnom razvoju. Stoga je poziv na predavanja usmjeren na prevladavanje ograničenja pristupa osobama prema kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima, te poticanje na aktivno sudjelovanje u kulturnom životu zajednice.

Osobe starije životne dobi često su nedovoljno uključene u život zajednice te iz različitih razloga u ograničenoj mjeri sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Nastojali smo putem mnogobrojnih radionica projekta “Radost življenja” omogućiti pristup brojnim kulturnim aktivnostima preko projektnih elemenata.

Predavanje će se održati u Dvorani Preporod 16. ožujka 2019. godine s početkom u 14.00 sati. Ulaz je besplatan.

PE-KAZALIŠNI AMATERIZAM

Radionica KAZALIŠNI AMATERI u okviru projekta RADOST ŽIVLJENJA – 54 plus počinje 4. ožujka 2019. godine u prostoru galerije POU-MARTINUS, Ulica J. Zorića 17/III. Prvo okupljanje polaznika bit će tog dana u 20 sati. Radionicu će voditi glumac Vid Balog. Zainteresirani polaznici za kazališni amaterizam, s navršenih 55 godina i više mogu se javiti u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo (tel. 2753 419, e-mail: urednistvo@dugoselska kronika.hr).

RADIONICE PROJEKTA RADOST ŽIVLJENJA- POČINJU RADIONICE UMJETNIČKOG OBLIKOVANJA GLINE

Nakon kratke stanke povodom božićnih blagdana počele aktivnosti Projekta “Radost življenja” , Umjetnost i kultura 54+ . Podsjetimo Grad Dugo Selo i partneri KUD PREPOROD i POU DUGO SELO dobili su na natječaju Umjetnost i kultura 54+ financijska sredstva u iznosu od 806.716,78 kn za pokretanje 9 projektnih elemenata. Neke radionice krenule su već krajem rujna 2018. godine poput folklorna kultura zavičaja, pjesma zavičaja, umjetnost tradicijskog sviranja, ciklus ruha , umjetnost kraluža , a u prosincu započele su radionice slikarstva. Nakon kraće pauze tijekom blagdana s ponedjeljkom 7. siječnja 2019. godine krenule su aktivnosti sukladno projektnim elementima i prema ustaljenom rasporedu. Radionice vode stručni voditelji koje smo aplicirali na Natječaj. Izniman je odaziv korisnika čime smo vrlo zadovoljni, što dokazuje vrijednost i kvalitetu ovoga projekta.

Novost je pokretanje projektnog elementa Umjetničko oblikovanje gline  koji će voditi akademska slikarica Helena Ohnjec , a prva će se radionica održati u subotu 19. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati.

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u projektne elemente , a zadovoljavaju uvjete prijave (da su sa područja Zagrebačke županije i imaju više od 55 godina starosti). Sve informacije mogu se dobiti kod stručnih suradnika na projektu pri POU Dugo Selo gđa. Nadica Kozić 01/2753-419 ili kod voditelja projekta Marija Mlinareka, 098533924. Više o projektu možete pročitati na web stranici www.radostzivljenja.hr , a dodatne upite možete poslati na email: radostzivljenjads@gmail.com.  Na web stranici projekta možete izvršiti svoju prijavu na željeni projektni element.

 

POČETAK RADIONICA U 2019. GODINI

Radionice projekta “RADOST ŽIVLJENJA” počinju od ponedjeljka 7.1.2019. godine u redovnim terminima

PE-1 Folklorna kultura zavičaja
srijedom 19-20.30

PE-2 Pjesma zavičaja
srijeda 17.00-19.00 sati

PE-3 Umjetnost tradicijskog sviranja
ponedjeljkom i četvrtkom
17.00-18.30 sati

PE-4 ZAVIČAJNO RUHO
srijedom od 15.00-18.00 sati

PE-5 UMJETNOST KRALUŽA
petkom od 16.00-18.00
18.00-20.00

PE-7 UMJETNOST SLIKANJA
subotom od 09.00-12.00 sati

Svi koji imaju 54+ i  žele se  prijaviti na naše projektne elemente mogu to učiniti preko web stranice www.radostzivljenja.hr ili putem emaila: radostzivljenjads@gmail.com

PE-7 UMJETNOST SLIKANJA POČINJE U SUBOTU 01.12.2018.

PE-7 UMJETNOST SLIKANJA POČINJE U SUBOTU 01.12.2018. godine U NOVOJ VELIKOJ GALERIJI POU DUGO SELO “RADOST ŽIVLJENJA” – BIVŠI MARTINUS s početkom u 10.00 sati.
Svi koji se žele još prijaviti mogu to učiniti preko web stranice projekta “Radost življenja” , www.radostzivljenja.hr ili na email:radostzivljenjads@gmail.com (potrebno poslati podatke: ime i prezime, datum i godinu rođenja i kontakt) ili osobno u POU Dugo Selo svakim radnim danom od 8.00-15.00 sati. Radionice su besplatne i traju 8 mjeseci. Uskoro kreće PE-8 Umjetničko oblikovanje gline i PE-7- Kazališni amateri.

OBAVIJEST O RADIONICAMA PROJEKTA “RADOST ŽIVLJENJA”- UMJETNOST I KULTURA 54+ u tjednu 22.10.-29.10.2018.

OBAVIJEST O RADIONICAMA PROJEKTA “RADOST ŽIVLJENJA”- UMJETNOST I KULTURA 54+  u tjednu 22.10.-29.10.2018.

PE-3 UMJETNOST TRADICIJSKOG SVIRANJA
PONEDJELJAK I ČETVRTAK 17.00-18.30 SATI
KUD PREPOROD-KAT
VODITELJ: Mario Sorić

PE-4 ZAVIČAJNO RUHO
SRIJEDA 15.00-18.00 SATI
Voditeljica: Ljiljana Stanko
KUD PREPOROD-KAT

PE-1 FOLKLORNA KULTURA ZAVIČAJA- FOLKLOR I REKREACIJA
SRIJEDA 19.00-20.30 SATI
DVORANA PREPOROD
Voditelji: Stjepan Perko, Jasminka Paklec Pavlović, Maja Mlinarek, Ambrozije Puškarić

PE-2 PJESMA ZAVIČAJA
SRIJEDA 18.00-20.00 SATI
UDRUGA UMIROVLJENIKA SPORTSKI
Voditelj: Ambrozije Puškarić

PE-5 UMJETNOST KRALUŽA- IZRADA TRADICIJSKOG NAKITA
PETAK 16.00-18.00 SATI
18.00-20.00 SATI
KUD PREPOROD-KAT
Voditeljica: Vinka Mareković

RADIONICE PE-7 UMJETNOST SLIKANJA, PE- 8 UMJETNIČKO OBLIKOVANJE GLINE I PE- 9 KAZALIŠNI AMATERIZAM POČINJU U TJEDNU 12.11.2018. GODINE

Upisi su u tijeku, sve radionice su BESPLATNE.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Obavijest o rasporedu radionica projekta “Radost življenja” u tjednu 15.10.-21.10.2018.

OBAVIJEST O RADIONICAMA PROJEKTA “RADOST ŽIVLJENJA”- UMJETNOST I KULTURA 54+  u tjednu 15.10.-21.10.2018.

PE-3 UMJETNOST TRADICIJSKOG SVIRANJA
PONEDJELJAK I ČETVRTAK 17.00-18.30 SATI
KUD PREPOROD-KAT
VODITELJ: Mario Sorić

PE-4 ZAVIČAJNO RUHO
SRIJEDA 15.00-18.00 SATI
Voditeljica: Ljiljana Stanko
KUD PREPOROD-KAT

PE-1 FOLKLORNA KULTURA ZAVIČAJA- FOLKLOR I REKREACIJA
SRIJEDA 19.00-20.30 SATI
DVORANA PREPOROD
Voditelji: Stjepan Perko, Jasminka Paklec Pavlović, Maja Mlinarek, Ambrozije Puškarić

PE-2 PJESMA ZAVIČAJA
ČETVRTAK 18.00-20.00 SATI
UDRUGA UMIROVLJENIKA SPORTSKI
Voditelj: Ambrozije Puškarić

PE-5 UMJETNOST KRALUŽA- IZRADA TRADICIJSKOG NAKITA
PETAK 16.00-18.00 SATI
18.00-20.00 SATI
KUD PREPOROD-KAT
Voditeljica: Vinka Mareković

RADIONICE PE-7 UMJETNOST SLIKANJA, PE- 8 UMJETNIČKO OBLIKOVANJE GLINE I PE- 9 KAZALIŠNI AMATERIZAM POČINJU U TJEDNU 12.11.2018. GODINE

Upisi su u tijeku, sve radionice su BESPLATNE.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Kreće EU projekt „Radost življenja“ – raznovrsne besplatne kulturno-umjetničke radionice za starije od 54 godine

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija projekta „Radost življenja“ za koji je Grad Dugo Selo dobio bespovratnu potporu u iznosu od 807.000 kuna u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+. Ukupna alokacija za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Dugoselski projekt „Radost življenja“ provodit će partneri Grada – KUD „Preporod“ i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, podsjetio je gradonačelnik Nenad Panian u pozdravnom govoru. Zahvalio je projektantima iz Logičke matrice i svima koji su radili na pripremi projekta. Istaknuta je želja aktivnog uključivanja lokalnih dionika kako bi rezultati projekta bili poboljšana koordinacija i efikasnije besplatno korištenje svih dostupnih mjera za socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godina. „Život vrijedi radosti“, naglasio je Panian dodavši i kako je ovo samo jedan od projekata u nizu.

Cilj projekta, koji će trajati 18 mjeseci, je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba dobi iznad 54 godina, kao i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji grada Dugog Sela. Specifični ciljevi su: Poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine; Povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti; poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima za umirovljene i nezaposlene osobe s više od 54 godine starosti.

Projekt je zamišljen kao spoj tradicijske kulture i vrijednosti, obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti s namjerom jačanja kulturnog identiteta i razvoj umjetničke publiku. Provodit će se u vidu raznovrsnih besplatnih radionica i tečajeva (kreativno-umjetničke, glazbene, likovne, itd.), pojasnio je voditelj projekta Mario Mlinarek, predsjednik KUD-a „Preporod“.  Projektni tim još čine predstavnici Grada Jasminka Kokot Bambić i Dean Dragičević, iz POU-a ravnatelj Nenad Haleuš Mali i suradnica Nadica Kozić.

Radionice će se održavati u prostoru KUD-a „Preporod“ i POU-a Dugo Selo. Kako se čulo, neće biti preklapanja. Baština i tradicija temelj su Preporodovih radionica – obuhvaćat će učenje plesnih koreografija, pjevanja (zborno i individualno), sviranja tradicijskih instrumenata, radionice šivanja tradicijskog ruha, čipkarstvo, izradu nakita poput kraluša… Sve to pod stručnim vodstvom. Materijal i oprema su osigurani. Primjerice, dobiven je tkalački stan i šivaće mašine. U POU će se održavati radionice slikanja, oblikovanje gline i kazališni amaterizam. Također, ovaj projekt obuhvaća i infrastrukturnu prilagodbu tako da će POU dobiti rampu za osobe s invaliditetom, a „Preporod“ prilaz u dvoranu. Plan održavanja radionica kao i prijavni obrazac bit će dostupan na www.radostzivljenja.hr, a formalni upisi traju do 5.listopada. Kontakti su POU Dugo Selo, 01/2753-419, e-mail urednistvo@dugoselska-kronika.hr radnim danom od 8 do 15 sati te KUD „Preporod“, 098/533924, e-mail radostzivljenjads@gmail.com utorkom, četvrtkom i petkom od 19,30 do 20,30 sati.